Главная | Регистрация | Вход
Пізнай свою країну
Меню сайта
Форма входа
Категории раздела
Родной край [13]
Описание достопримечательностей Криворожья
Путевые заметки [3]
Впечатления во время путешествий
Прародители [1]
Очерки о народах из которых впоследствии сложился украинский народ
Поиск
Календарь
«  Октябрь 2008  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архив записей
Друзья сайта
www.ZVEROZUB.com - Дикий отдых, авто+вело туризм, экстрим и натуризм в Крыму
Дикий отдых, авто+велотуризм, экстрим и натуризм в Крыму
На русском, английском и немецком языках: путеводители, отрывки из книг, статьи, учебные материалы по анимации, подвижным играм с детьми, домашнему видео, рыночные исследования и учебные пособия по товарам пляжной и молодежной культуры, репортажи, научные исследования Игоря Русанова и Анастасии Русановой, отзывы туристов о Крыме, объявления, ссылки, более 6 000 фото, отрывки из видео, проекты.

Природа України. Екологія, охорона природи, краєзнавство, туризм...

  • Официальный блог

  • Сообщество uCoz

  • FAQ по системе

  • Инструкции для uCoz

  • Статистика
    Главная » 2008 » Октябрь » 28 » Рукотворне диво Василя Білоусова
    Рукотворне диво Василя Білоусова
    21:49

    Колишній монтажник, гірник з тридцятирічним стажем роботи, поет, прозаїк, автор трьох книжок, Василь Білоусов поставив перед собою мету – зберегти для нащадків природу Криворіжжя, створити дендропарк, щоб і через багато років, приходячи до одвічних скель Дубової Балки, люди одержували той енергетичний заряд, що спонукає берегти Землю і творити на ній красу. Він є хранителем Дубової Балки.

    Василь Васильович створив в 1990 році громадську організацію – клуб любителів природи „Саксагань”, метою якого є збереження природного рослинного світу Криворіжжя, збагачення його шляхом інтродукції рідкісних та екзотичних рослин, залучення до природоохоронної діяльності молоді міста.
    На території Дубової Балки сьогодні зберігаються рідкісні і червонокнижні рослини. Наприклад, авринія скельна, анемона лісова, барбарис звичайний, барвінок травянолистий, валеріана, волошка Маршалла, гадюча цибулька, гіацинт блідий, горицвіт весняний, деревій тонколистий, зозуліні сльози, конвалія звичайна, півники карликові, подорожник Шварценберга, полин понтійський, проліска дволиста, сон чорніючий, тюльпан Біберштейна, фізаліс звичайний, цибуля круглоголова. На ділянці збереглися скельні виходи порід, сформовані аспідними сланцями.
    На своїй ділянці Білоусов створив міні-ботанічний сад, заклав розсадник рідкісних рослин, рекомендованих вченими Криворізького Ботанічного саду, проведено залуження землі. Налагоджено зв’язки з більшістю ботанічних садів і дендропарків України.
    Клуб „Саксагань” займається озелененням порушених земель Криворіжжя: висаджує дерева і висіває їх насіння, переважно сосни кримської і берези, акації білої, обліпихи, магонії падуболистної та ін. Чимало екзотичних рослин передано безкоштовно для озеленення учбових закладів, підприємств Жовтневого району нашого міста.
    За роки існування клубу вирощено понад 10 тисяч рослин для власного облаштування і створення маточних рослин. У колекції цього клубу є різні форми самшитів, ялівців, деревовидних півоній, туй, магнолій Кобус і Суланжа; ліреодендрон, метасеквойя, гінкго дволопатеве, сосна кримська, звичайна, ялина колюча, кизильники, магонія падуболистна, айва японська, лимонник китайський, актинідія, бузки, форми тиса ягідного, дуби черешчаті та червоні, квітково-декоративні рослини.
    Клуб „Саксагань” відвідують учні шкіл, ліцеїв та інші мешканці міста, які беруть участь у природоохоронних заходах. Не оминає увагою діяльність Василя Білоусова і місцева преса та телебачення. Так, наприклад, у квітні цього року ТРК „Криворіжжя” зняло сюжет, присвячений дендропарку Василя Васильовича.
    Багато років Білоусов намагається подолати бюрократичні перепони на шляху до створення на території Дубової Балки заказника місцевого значення. Найближчим часом це питання буде розглядатися на засіданні обласної ради місцевих депутатів, ми сподіваємося на його позитивне рішення.
    ...А тепер давайте здійснимо невеличку екскурсію по сучасній Дубовій Балці. Якщо пройти між шахтним вентилятором, що безперестанно гуде вдень і вночі, та садибою Білоусова, то можна побачити незвичайні виходи гірських порід – прошарки залізистих кварцитів та аспідних сланців. Це дуже давні породи докембрійського періоду. А поряд – рослини, занесені до Червоної книги України, – очиток Борисової та ковила волосиста; рідкісні на Дніпропетровщині види – трав’яниста отруйна ліана переступень білий та декоративні кущики кизильника чорноплідного, який цвіте навесні чарівними блідо-рожевими квітами, а влітку вкривається чорними неїстівними плодами, якими, однак, охоче ласують пташки. А ще тут росте реліктова папороть костянець північний – непримітний кущик, схожий на пучечок трави.
    На території садиби Василя Васильовича розташувався і його славетний дендропарк. Тут вам і хвойні, і листяні породи, декоративні і дикорослі види рослин – аж 224 види! Такий собі „Ноїв ковчег” богині Флори. Чого тут тільки не побачиш! Рано навесні, ще до того, як на деревах з’явиться листя, зацвітають чарівні магнолії. На голих гілках – величезні білі та рожеві квіти з пелюстками розміром з долоню дорослої людини. Це магнолії Суланжа та Кобус. Усього в колекції чотири види магнолій.
    А ще у Василя Васильовича є велика колекція деревоподібних півоній. Це ажурні кущі з великими, до 30 см у діаметрі, білими, рожевими та пурпурними квітами. За китайським повір’ям, півонія – чоловічого роду. Це був самозакоханий юнак, який ні з ким не знався – лише милувався собою. Так він і перетворився на пишну, але без усякого запаху квітку... Чи не правда, це дуже схоже на давньогрецьку легенду про самозакоханого Нарциса?..
    Ліани клематисів поплелися по огорожах щільними килимами. Квітнуть вони влітку різнокольорово – від білих до фіолетових, а потім утворюють пухнасті голівки суплідь, що схожі на м’яких їжачків. По підпорах, високо – у шати дерев – тягнуться пагони лимоннику китайського (цілющої вітамінної рослини) з китицями червоних ягід. Буває, по сім відер цих чудодійних плодів збирає Василь Васильович для себе та для людей, організмам яких необхідна підтримка таким-от біостимулятором.
    Серед дерев, які вирощує Білоусов, є надзвичайно рідкісні. Наприклад, гінкго, „жива скам’янілість”, як назвав цю рослину великий англійський натураліст Ч. Дарвін. Одним з найдивовижніших реліктів у царстві рослин справедливо вважають це дерево. Гінкго може жити понад 1000 років! Нині ці рослини збереглися лише в горах східного Китаю та в ботанічних садах. А колись – гінкгові ліси вкривали простори Сибіру та Європи, Гренландії та Аляски. Препарати з листя цієї рослини ефективно лікують кровотечу, а мемопплант, який продається і в аптеках нашого міста, нормалізує кров’яний тиск та мозковий кровообіг.
    А ось ще одна дивовижна рослина-релікт, землячка гінкго – метасеквойя. На початку ХХ ст. це дерево вважали вимерлим. І лише в 1941 р. були вперше знайдені живі дерева в горах Китаю, у провінціях Хубей і Сичуань. Це була сенсація! Дерева виявилися порівняно морозостійкими, тому тепер їх можна побачити у багатьох ботанічних садах і дендропарках. Метасеквойя трохи схожа на ялицю – з пласкими дворядними шпильками. Тільки восени шпильки, як листя, жовтіють і осипаються разом з боковими гілочками.
    Неможливо не зупинитися й побіля кущів барбарису. Його дрібні кислувато-солодкі ягоди годяться на все: варення, мармелад, морозиво, цукерки, повидло, сироп, желе і настоянку. Сік плодів колись використовували як червоні чорнила. З недостиглого барбарису готували яскраві жовті фарби для бавовни і шерсті. На Кавказі популярна приправа ацибель, яку готують з барбарису, червоного перцю і солі. Вона вважається найкращою для м’ясних страв. Варто знати і те, що настоянка з кори, листків та коренів барбарису призупиняє гарячку і заспокоює нервову систему. Сік плодів допомагає при запаленні легенів і від кашлю.
    Багато й інших цікавих рослин є в колекції Василя Васильовича, і багато можна розповісти про них. Але, краще за все, приїжджайте в гості до Василя Білоусова, прогуляйтеся схилами Дубової Балки й погляньте на всю цю красу самі. Впевнена, що жоден з відвідувачів не залишиться байдужим до перлини Криворіжжя! Приходьте на екскурсії з рідними, друзями, близькими. Приводьте своїх знайомих – хай на власні очі побачать, яка краса поряд з нами. І цю красу ми повинні разом захистити і зберегти.
    В. ПРИЙМАЧУК.

    Коментар спеціаліста
    Кучеревський В.В., кандидат біологічних наук, заступник директора Криворізького ботанічного саду НАНУ з наукової частини:
    – На території Дубової Балки дійсно зберігається унікальний геологічний та рослинний комплекс, який має велику історичну та наукову цінність. Тут ростуть рідкісні та зникаючі види рослин, занесені до Світового Червоного списку, до Червоної книги України та види, що охороняються в Дніпропетровській області та на Криворіжжі. Колекція інтродуцентів деревно-чагарникових форм, зібрана В.В. Білоусом, може бути додатком до генетичного банку рослин в зоні екологічного лиха, якою є Кривий Ріг. Ці види можна також використовувати для озеленення порушених земель. Дендропарк „Дубова Балка” може стати унікальною рекреаційною і фітонцидною територією між промисловою зоною шахти „Жовтнева” та житловим масивом міста. А це сприятиме збереженню здоров’я населення.
    В. Приймачук 
    Категория: Родной край | Просмотров: 2850 | Добавил: psk | Рейтинг: 5.0/2 |
    Всего комментариев: 0
    Имя *:
    Email *:
    Код *: